HTML

Kontakt

Ha kérdésed, megjegyzésed van, itt írhatsz nekem

Colca-völgyi anzix

Címkék: peru természet gyalogtúra dél amerika

2011.03.09. 01:52 | martonlistar

A Colca folyó a perui Altiplano legmagasabban fekvő területein ered és többszörös átkeresztelés után Canama néven éri el a Csendes-óceánt. A folyó, még felső szakaszán, a Chivay nevű kisvárostól kezdődően egy mély völgyben fut, aminek becsületes neve: Cañon del Colca. Ez az Arequipatól négyórányi autóútra lévő kanyon a második legmélyebb kanyon a világon, a valószínűleg legismertebb hasonló képződményénél, az arizonai Grand Canyonnál konkrétan kétszer mélyebb. A legmélyebb kanyonhoz sem kell egyébként sokat utazni, mert is Peruban van, az innen pár száz km-re nyugatra található Cañon del Cotahuasi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek ellenére Perun belül inkább csak másodosztályú látványosságnak számít, ez persze Perut minősíti pozitív értelemben, az ország tényleg tele van szebbnél szebb természeti csodával. Ide tehát csak az jön el, akinek egy kicsit több ideje van az országra, sőt, nagy tengerszint feletti magassága miatt (ismét csak közel az 5000 méterhez) némi elszántság is szükségeltetik hozzá. A gringók fő vonulási útvonalától (La Paz-Titicaca-Cusco) is viszonylag távol esik, aminek több előnye is van: kevesebb turista, alacsonyabb árszínvonal és barátságosabb helyiek. Azért persze a Colca-menti falvakban is bőven akadnak pénzért lámáikkal fényképezkedni vágyó gyerekek és öregasszonyok, de ők csak ugatják a szakmát: a legjobbak már rég elhúztak Cuscoba.

 

A szakadék legmélyebb pontja 1200 méterrel van a szakadék széle alatt, ami emberi szemmel már felfoghatatlan mélység, gyakorlatilag olyan, mintha repülőgépről szemlélnénk a tájat. Amiért még sem olyan félelmetes ez a mélység, az a szakadás módja: míg a Grand Canyon gyakorlatilag függőlegesen szakad a mélybe, a Canyon del Colca egy némileg barátságosabb dőlésszöggel teszi ugyanezt. Ettől függetlenül persze még vigyázni kell, pár magát pókembernek képzelő gringó eltűnt már a mélyben az idők során. Az igazán elvetemült arcok természetesen itt is bevállalhatják a többnapos sátras túrázást, egyénileg vagy szervezett módon, én az esős évszakra való tekintettel ezt inkább kihagytam.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Canon del Colca fénypontja egyértelműen a Cruz del Condor kilátópontnál tett vizit, ahonnan ragyogó alkalom nyílik kondorkeselyűk szemlélésére és fotózására. Erre a kora reggeli és késő délutáni időpont a legalkalmasabb, amikor a felszálló meleg légáramlatokat a leginkább ki tudják használni. A Cruz del Condor egész Dél-Amerikán belül híres a kondorairól, ennél közelebb egyszerűen nem lehet vadon élő kondorhoz kerülni. Ez egyébként olyannyira így van, hogy a neten és könyvekben fellelhető kondorfotók nagy része is innen származik. A Torres del Paineban és Bolíviában is látni ugyan kondort, de a legtöbbször tényleg csak madártávlatból, míg itt a szakadék szemmagasságba hozza őket. Természetesen én is elsősorban kondornézőbe jöttem ide, és nem csalódtam, mindössze ezért már megéri vállalni a kellemetlenségeket. Csak ismételni tudom magam: egy hosszú perceken át termikelő kondor látványa az egyik legnagyobb élmény amit Dél-Amerikában átélhet az ember.

komment

süti beállítások módosítása