HTML

Kontakt

Ha kérdésed, megjegyzésed van, itt írhatsz nekem

Fejet a homokba

Címkék: afrika étel állatok dél afrika

2010.10.08. 20:47 | martonlistar

Struccokat 170 éve kezdtek el tenyészteni Dél-Afrikában, először kizárólag a tollukért. A hülyén kinéző kalapok kora volt ez, és mivel a strucctoll különösen puha és selymes, dekorációként a hülyén kinéző kalapok alapfelszereltségévé vált. A kereslet óriási volt, olyannyira, hogy súlyra a strucctoll az arannyal volt egyenértékű, de még így is minden mennyiséget képest volt felszívni a piac. Nagy üzlet volt tehát a strucctenyésztés, és hol máshol lehetett ezt legjobban kihasználni, mint Dél-Afrikában, ahol az alapanyag amúgy is őshonos, hely van amennyi kell, a munkaerő meg olcsó. Mint a mesében, egymás után nőttek ki a földből a farmok, és épültek a strucctolldollárokból a paloták, ahogyan azt kell, olasz márvánnyal, angol kandallóval, francia pezsgővel és szerecsen felszolgálóval.

 

 

Az első világháború kitörésével aztán véget értek a zsíros évek, a nagy gazdasági világválsággal pedig a rolót is lehúzták sokan. Ekkor jött az ötlet, hogy a struccal mást is lehet csinálni, például táskát készíteni belőle, vagy nagyon banális módon, megenni. És tényleg, a struccbőr az egyik legszívósabb bőr ami létezik, a krokodilbőrrel van egy súlycsoportban. A zsírszegény strucchusi pedig az egyik legegészségesebbnek számít a szárnyasok között. A toll mára már sokadrangú lett csupán, a Rio-i karnevál és a Moulin Rouge hülyén kinéző kalapjai és boái azonban még mindig strucctollból készülnek.

 

 

A strucc műszaki paraméterei: egy átlagos példány 60 évig él, 120 kg súlyú, és ha futni támad kedve, vagy úgy hozza a sors, akár 80 km/h-val is képes erre. Nem rossz ez egy ekkora madártól, még ha repülni nem is tud. Amit a Jóisten egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi, mert cserébe nem egy okos állat, de ez sokak számára már első ránézésre is nyilvánvaló. Akik nem szeretnek elhamarkodottan ítélkezni, azoknak sem kell több, mint 5 perc. Elég a fejére egy sapkát húzni és már meg is van lőve, nem tud mit kezdeni a helyzettel, lehet elkezdeni idomítani. Egy strucc szezononként 16 tojást rak le (a 0. az úgynevezett teszt tojás után), amelyek nagyon ellenállóak, maga a tojáshéj 2.5 mm vastag. Kb. 40 kg súlyt bír el egy tojás, azaz egy fészeknyi tojáson mindenféle kockázat nélkül végig lehet sétálni.

 

 

Oudtshoorn Dél-Afrika struccközpontja, és itt tényleg minden a struccról szól: a környéken struccfarmok egymás hegyén-hátán, az éttermek étlapjain mindenhol strucc steak, az utcán strucctollat fúj a szél, és még egy teljesen hétköznapi hostelben is strucctojásrántottát kap az ember reggelire. Ami egyébként finom. Nagy naívan azt hittem, hogy képes leszek megenni egy egész tojást, de szerencsére ez a szakácsra lett bízva és nem rám, különben még mindig rántottát ennék. Egy strucctojás 12 adag rántottára elég, azaz 36 tyúktojással egyenértékű. Brutális vastagsága miatt a helyzet nem olyan egyszerű, hogy felütjük a tojást és kész, szó szerint lyukat kell fúrni bele alulról.

komment

süti beállítások módosítása