HTML

Kontakt

Ha kérdésed, megjegyzésed van, itt írhatsz nekem

Salvador

Címkék: afrika város brazília világörökség dél amerika

2011.08.18. 00:32 | martonlistar

Többször feltűnt már az út során, hogy Dél-Amerikában nem éppen fukarkodnak a nevekkel, ha el kell nevezni valamit, legyen az ember, város vagy akármi más. Brazília viszont minden bizonnyal nemcsak a fociban, hanem névadásban is a kontinens legjobbja. Ha már foci, álljon itt példának Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, aki állítólag a leghosszabb nevű játékos, aki valaha is szerepelt a VB-n. De az út következő megállójának sincs sok szégyenkeznivalója, amely nem más mint: Cidade de São Salvador da Bahia de Todos os Santos.

 

Most, hogy egy bekezdés megtelt két brazil névvel, rá is térhetünk a lényegre: Salvador, ahogy csak mindenki nevezi, több szempontból is kényes téma. A legtöbb általam megkonzultált utazó ugyanis áradozott róla, hogy mennyire jó hely, milyen szuper emberek lakják és a többi. Másfelől viszont az LP egyenesen úgy indított, hogy ha valaha is kirabolnak Brazíliában, akkor az valószínűleg Salvadorban fog megtörténni. Persze így a tizedik hónap környékén az ember már megtanulja a helyén kezelni a dolgokat és nem mindent rögtön elhinni (akár nagyon veszélyes valami, akár nagyon biztonságos), az viszont némileg aggasztónak hatott, hogy ezt a tényt az a három salvadori lány is alátámasztotta, akikkel még Bolíviában szeltem át a sósivatagot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tény, hogy Salvador Brazília harmadik legnagyobb városa, 3 millióan lakják, és ha ennek akár csak 1 ezreléke rettenetesen köcsög ember, akkor is egy nagyobb falunyi rettenetesen köcsög emberről van szó, akik nyilvánvalóan bármit hajlandóak megtenni a legkisebb anyagi előnyért is. Brazíliáról márpedig látatlanban is feltételzni lehet, hogy a rettenetesen köcsög emberek aránya bizony több, mint 1 ezrelék, elég csak híradót nézni hozzá.

 

Ezzel szemben az is tény, hogy Salvador maga a brazil történelem. Az ország első fővárosa, egyben az egész kontinens egyik legrégebbi települése, alapítása óta fontos kereskedelmi és ipari központ. A hatalmas öböl, amiről a város, sőt az egész szövetségi állam a nevét kapta (Bahia=öböl) közel s távol a legmegfelelőbb helyszín volt egy forgalmas kikötőnek, a következő hasonlóan eszményi hely, Buenos Aires innen azért még nagyon messze van. Az is kevéssé ismert tény, hogy a salvadori karnevál még a rióinál is nagyobb, sokak szerint ez az igazi, nagybetűs karnevál Brazíliában, mert a riói már túl kommersz.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szokásos gyarmati kincsek exportján túl a salvadori kikötő volt az első állomás (és sokak számára a végállomás is) az Afrikából hajón érkező rabszolgáknak is. Ennek köszönhetően Salvador a mai napig legfeketébb város szerte Dél-Amerikában, a 3 millió salvadori fele az egykori afrikai rabszolgák leszármazottai. Ez már egy kritikus tömeg, kulturálisan természetesen, mert nem voltak restek megőrizni azokat a szokásokat, dalokat, ételeket, amiket apáik apáinak apái (és apáik apáinak apáinak apái) műveltek, énekeltek és ettek.

 

Nekem azonban valahogy mégsem volt annyira bejövős Salvador. Hajlok rá, hogy ez sokkal inkább az hibám, mint a városé, mert Salvadorból egészen biztosan többet is ki lehet hozni, mint amennyit én kihoztam. Pelourinho, az óvárosi rész tényleg szép, a kaja remek, buliból sincs hiány, szó szerint 24-7 partyplace az egész város, de az összkép mégsem stimmelt. Lehet, hogy csak az elvárások voltak túl nagyok a beszámolók alapján, vagy a minden sarkon jelenlévő gépfegyveres rendőrök látványa volt a ludas, de az is lehet, hogy csak egyszerűen több időt kellett volna adni Salvadornak. Nekem viszont választanom kellett, hogy itt töltök el inkább több időt, vagy Rio de Janeiroban és én inkább az utóbbit választottam.

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása