HTML

Kontakt

Ha kérdésed, megjegyzésed van, itt írhatsz nekem

Utazás a világ közepe felé

Címkék: dél amerika ecuador

2011.04.14. 20:38 | martonlistar

Nem is olyan régen még a világ végén jártam, az azóta eltelt pár hónap és pár ezer km pedig elég volt ahhoz, hogy a világ közepére is eljussak: Quito ugyanis mindössze 25 km-re fekszik az Egyenlítőtől, még éppen a déli féltekén. Az Egyenlítő nemcsak földrajzi szempontból fontos zarándokhely, egyre inkább a turizmus is kezdi észrevenni a benne rejlő lehetőségeket, ezért Ecuador is megépítette a maga világ közepét, ami azóta Quito egyik fő attrakciójává nőtte ki magát. A neve is szerényen csak ennyi: Mitad del Mundo.

 

Maga a világ közepe nem más, mint egy 30 méter magas monstre emlékmű az Egyenlítő vonalán, tetején egy 4,5 méter átmérőjű 5 tonnás földgömbbel. 1982-ben emelték, tehát viszonylag frissnek számít, kinézetéhez képest mindenképpen. Hol máshol emeltek a 80-as években 30 méter magas emlékműveket, mondjuk a Szovjetunió kivételével? Ez az emlékmű egyben egy etnográfiai múzeumnak is otthont ad, ami bár nem túl izgalmas, mégis érdemes rászánni azt a fél órát, annál is inkább, mert az emlékmű tetején lévő kilátóhoz csak a múzeumon át vezet az út. Ügyes árukapcsolás, ha a turista a világ közepéből óhajtja szemlélni a távoli tájakat, tudjon meg vmit Ecuadorról is.

 

Van azonban itt egy apró probléma. Tudniillik az Egyenlítő vonalát, ahol az emlékmű felépült, a franciák mérték ki. A franciák és a műszaki tudományok kapcsolata pedig legendás, így meglehetősen kínos pofáraesés volt, amikor néhány éve GPS segítségével is meghatározták az Egyenlítőt, és kiderült, hogy az valójában 240 méterrel északabbra van. A franciák mentségére legyen szólva, hogy 1743-ban mérték ki az akkori eszközökkel, a politikai korrektség jegyében pedig szintén érdemes megemlíteni, hogy a Greenwichben felfestett 0. hosszúsági kör sem pontosan ott van, ahol GPS szerint lennie kéne. Bár ezt a kettőt nem nagyon lehet összehasonlítani, hiszen az Egyenlítővel ellentétben a Nullmeridián eleve egy önkényes dolog. Mindazonáltal az angolok kevesebbet tévedtek, mint a franciák, ha lehet ilyet mondani. És hogy teljes legyen a káosz, az iPhone Compass alkalmazása sem tudta hova tenni az Egyenlítőt, szerinte az ugyanis már 0°11'28" az északi féltekén.

 

De mindez nem probléma, hanem lehetőség, mert így építhettek még egy múzeumot az immár tényleges Egyenlítő helyén is. Ez pedig nem más, mint a Museo de Sitio Intiñan, és jóval érdekesebb is, mint a fenti etnográfiai. És hogy ezúttal valóban a Egyenlítőn vagyunk, azt különböző vicces kísérletekkel demonstrálják. A vízlefolyós kísérlet klasszikus, de tényleg működik, megdöbbentő volt élőben látni: pontosan az Egyenlítő vonalán a víz örvény nélkül folyik le, míg az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes örvény alakul ki, a dél féltekén pedig azzal megegyező. Elég 3 méterrel északabbra vagy délebbre vinni az Egyenlítőtől a mintamosdókagylót, az örvény máris látványos.

 

Ennél jóval nehezebb feladat a tojás kiegyensúlyozása egy szegen. Normál körülények között kb. lehetetlen, az Egyenlítő vonalán azonban mint minden, ez is lehetséges, egy darabig mondjuk eltartott, míg sikerült. A harmadik kísérlettel már egy kicsit szkeptikusabb voltam, mert meglehetősen szubjektív, mindenesetre érdekes: két ember áll egymással szemben, az egyik a kinyújtott és összekulcsolt karjait minden erejével felfelé nyomja, míg a másik megpróbálja minden erejével lefelé nyomni. Az Egyenlítő vonalán játszi könnyedséggel le lehet nyomni a másikat, míg északra vagy délebbre elvileg nehezebb. Ugyanezt el lehet játszani összeszorított az hüvelyk- és mutatóujjal is, az Egyenlítőt még egy gyerek is nagyobb erőlködés nélkül szét tudja húzni az összeszorított ujjakat.

 

A legkülönlegesebb kísérlet pedig az lett volna, ha sikerült volna napéjegyenlőség napján délben az Egyenlítő vonalán állni, ilyenkor ugyanis nincs árnyék, mert a Nap sugarai pontosan merőlegesen érik az Egyenlítőt. A pontos időpont természetesen itt is bonyolultabb és tovább árnyalja a képet, hogy ilyenkor Ecuador ezen részét állandó és vastag felhőtakaró borítja, ha épp nem esik, már annak is örülni kell. És hát nem mellesleg pont március 21-én nekem már más programom volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása